• Cor Schaap

Iets uitschilderen...

Geestelijke mijmeringen die (onnodig) een mens bezig houden.

Mijmeringen...

Wat wel en wat niet, die afweging maak je elke dag, ook als chronisch zieke. Belangrijk, want je hebt maar één dosis energie per dag. Dus kun je 'slechte' zaken die je leegzuigen beter vermijden. Voor wat betreft het schilderen heb ik nu een tiental leuke werken in het atelier. De vriendschap met Niek en Joop is inspirerend en ontspannen. De omgang met Joop heeft bovendien een hele fijne en helende werking op de chronische ziekten. Omdat dit voor beiden geldt, wil ik Joop een voorstel doen om elke week een vaste dag te prikken om samen aan het werk te gaan. Het inspireert ook Hem, heeft hij me laten weten. Dus niet alleen les, maar ook gewoon samen werken. En onderwijl mijmeren we over een boek uitgeven en hoe dit er dan uit moet zien.


Een geregeld bezoek aan galeriehouder Constant Gabriels en lijstenmaker Jos Prins, vaklieden in hun eigen discipline, blijft ook in de agenda staan. Bij Jos maak ik mijn eigen lijsten, ontspannen en leuk. Bij Constant hangen werken waarvan iedere kunstenaar of liefhebber warm wordt. Techniek, toepassing, je kunt er veel van leren. De winkeliersvereniging bood mij eerder een mogelijkheid om in het centrum iets met 'kunst en cultuur' te organiseren. Niet uitvoeren maar bedenken en meedenken. Of vooral... ervaring delen en mijn netwerk gebruiken. Niks fysieks, want dat wordt gewoon niets. Dan als mijn geest het wil, zegt mijn lichaam al gauw weer nee. Dat vraagt steeds om acceptatie. Maar - kom op - geen klaagzang! Gelukkig wel elke dag een ander lied. Schilderen is de beste therapie, met bijvoorbeeld muziek van Mendelssohn, de psalmenreeks. Te beginnen met psalm 115...


Ik ben nu aan een reeks strandgezichtjes bezig en wat bollenvelden. Graag teruggrijpend naar de periode zo vlak na de bomschuitentijd, 1920. Met respect voor ons voorgeslacht, boeren en vissers. Deo Volente zou ik in de toekomst wel een reeks kerken willen schilderen. De Oude en Nieuwe Kerk alhier, de Marekerk in Leiden, en andere indrukwekkende godshuizen in kleine en grote Nederlandse steden. Wat de geschiedenis en bouwkunst betreft, maar ook gezien het binnenwerk. Daar waar (nog steeds) het Evangelie wordt uitgeschilderd en mensen het leven vinden in Jezus Christus.


Zijn er mensen die mij in Katwijk willen bezoeken, dan kan dat in mijn kleine ateliertje, achter de zee. De koffie staat klaar. Neem wel even van te voren contact op.


16 weergaven0 opmerkingen