top of page

Over Cor Schaap

Niet ver van de zee werkt Cor Schaap (1968) aan olieverfschilderijen in een impressionistische stijl met voornamelijk lokale en regionale onderwerpen. Beelden uit het verleden en het heden, gemaakt in het atelier en buiten aan de zeezijde. Het nieuwe werk van 2024 kenmerkt zich door een groter formaat en een zonnige, suggestieve stijl. Het weglaten van de uitwerking roept interactie op. De onderwerpen zijn herkenbaar, maar vlot geschilderd. Schaap heeft voor dit werk eerder speciaal een aantal oude handgemaakte museumlijsten gekocht, onder meer op markten in Amsterdam. Deze zijn vakkundig gerestaureerd, een kunst apart die Schaap ook onder de aandacht wil brengen. Schaap heeft als Katwijker een voorkeur voor strandgezichten. Katwijk is een kunstenaarsdorp met een rijke geschiedenis op het gebied van de schilderskunst. Daarbij speelden de visserij en later het strandvermaak een grote rol. Meer dan 1200 kunstschilders waren in de periode 1880 - 1920 in de zeezijde actief waaronder veel bekende namen zoals Blommers en Liebermann. Nog steeds inspireert Katwijk en het rijke verleden hedendaagse kunstenaars in hun werk. Dat geldt zeker voor Cor Schaap, die uit een vissersfamilie komt en verweven is met Katwijk, het strand en de zee.
 

Biografie

Opleiding

Schaap is geboren in Katwijk aan Zee, en opgevoed met tekenen en schilderen maar vooral in de breedte creatief bezig zijn. Eind jaren '80 werd de kunstacademie in Den Haag aangedaan, maar Schaap koos voor de design- en mediasector waarin hij jarenlang werkzaam was. Tot chronische ziekten hem dusdanige beperkingen oplegden dat hij overstapte naar het maken van beeldende kunst. Schaap werkt in een klein atelier achter het woonhuis in Katwijk aan Zee en als het kan ook buiten op het strand of in de duinen aan zee, op enkele honderden meters van het atelier. Schaap wordt gerekend tot de kunstschilders die werken in een impressionistische stijl.

Ontwikkeling

Niek van der Plas, die een paar straten verderop woont, gaf Schaap interessante tips tijdens wandelingen langs zee die de schilders samen geregeld maken. Ook Hans Versfelt verleende Schaap bij de prille start (2019) met olieverf en plein air advies. Maar het is met name de Haagse impressionist Joop van Leeuwen die Schaap de meeste vaardigheden en technieken bijbracht. Daarover is een prachtig boek verschenen onder ISBN/EAN nr. 9789090360959. Vanaf 2024 werkt Schaap aan een eigen stijl met suggestief, zonnig werk. Het is vooral een uiting die de schilder bijzonder ontspant en dat heeft een heel positieve invloed op de gezondheid. Het nieuwe werk vindt inmiddels een weg naar liefhebbers in binnen en buitenland. Ook zijn er schilderijen opgenomen in de collecties van gerenommeerde galeries. Een extra stimulans voor Schaap om gemotiveerde verder te werken aan een eigen stijl nieuwe schilderijen waarin het strand en de zee altijd een belangrijke rol zullen spelen.

Dankbare momenten

  • 2012 Presidential Award Hope University


  • 2015 Bekroond werk KUCO Kunstkalender


  • 2016 Schilderij AZC nms gem. Katwijk


  • 2017 Expo Palace Hotel Noordwijk

  • 2019 Expo gemeentehuis Katwijk


  • 2021 Expo centrum Katwijk aan Zee


  • 2022 Expo Galerie Gabriëls Den Haag

  • 2023 Expo PKN Wassenaar

expositie-corschaap.jpg
bottom of page